Fibernet vs. 5G

- 5 hurtige der hjælper dig til valg af internet.

Hvilket internet skal jeg vælge?

Er du i tvivl om, hvilket internet du skal vælge hjemme hos dig? Står du i valget mellem fibernet og 5G-internet? Så er der flere ting at tage højde for. Her kan du dykke ned i 5 vigtige nedslagspunkter.

Helt grundlæggende skal man være bevidst om, at fibernet er en kablet forbindelse, mens 5G-internet er trådløst. Der er større omkostninger forbundet med at få fibernet, da det kræver teknikerbesøg og gravearbejde, mens du selv kan installere 5G-internet via en stikkontakt og en simpel router.

Med begge løsninger spiller din adresse en rolle, da den har indflydelse på hastighed og muligvis pris. Derfor er det også normal praksis, at man kan slå sin adresse op og tjekke info, før man bestiller sit nye internet.

1. Kabler eller trådløst?

Den grundlæggende forskel på fibernet og 5G-internet er, at fibernet er med kabler i jorden, mens 5G-internet er trådløst og leveres via luften.

Det betyder, at installation af fibernet kræver besøg af professionelle teknikere, og at din have skal graves op, så der kan blive lagt kabler, der kobler dit hjem til fiber-nettet. Det er forbundet med ekstra omkostninger, og du skal dertil være opmærksom på ventetid.

5G-internet er uden kabler, da det leveres i luften og derfor bare kræver en router med et SIM-kort, som du sætter i en almindelig stikkontakt. Den opsætning er simpel og kræver ikke professionelle teknikere eller opgravning af haven. Du kan selv installere 5G-internet på 5-10 minutter uden hjælp fra professionelle.

2. Hvor hurtigt er fibernet og 5G-internet?

Både fibernet og 5G-internet kan levere rigtig høje internet-hastigheder. Fibernet har tidligere typisk haft en højere hastighed, men oprustningen af 5G-netværket skaber nye, høje hastigheder på 5G-netværket.

Fibernet har en fordel ved en lavere svartid og højere upload-hastighed. Både fibernet og 5G-internet dækker dog mere end tilstrækkeligt internet-behovet hos almindelige danske familier. Det angår både hastigheder og svartid.

Der er også den forskel, at fibernet har ubegrænset data, mens 5G-internet kan have en begrænsning på data. 3Internet fra 3 er med ubegrænset data.

Kilde: Faktalink

3. Hvad koster fibernet og 5G-internet?

Prisen på fibernet er forskellig alt efter, hvor du bor i Danmark. Det skyldes, at fiber-infraktrukturen ejes af forskellige energi- og teleselskaber rundt om i landet. Det gælder også, selvom du køber fibernet gennem en landsdækkende internet-udbyder.

Der er eksempler på, at prisen kan variere med flere hundrede kroner om måneden. Derfor er det vigtigt at sætte sig grundigt ind i produktet for at være sikker på prisen i dit område. Oveni er der større omkostninger for etablering og installation af fibernet.

5G-internet har som udgangspunkt en fast pris i hele landet, da 5G-internet er uafhængigt af lokale leverandører. Det gælder 3Internet fra 3, der har en pris på 179 kr. om måneden de første 3 måneder og herefter en fast pris på 279 kr. om måneden. Der er desuden ingen omkostninger forbundet med etablering og installation.

3Internet
179 kr.
pr. md*

5G-internet til hjemmet?

Tjek om du kan få 3Internet.

*i 3 måneder. Herefter 279 kr/md. Mindstepris 1.374 kr.
5G router i hvid.

4. Fremtidens internet?

5G-internet betragtes som fremtidens internet. Med sit trådløse udgangspunkt giver 5G-internet i fremtiden avancerede muligheder for ny brug af forskellig teknologi. Det gælder for eksempel fjernstyring af varmepumper og køleskabe, brug af fjernstyrede operationer på hospitalerne, selvkørende biler i trafikken, mobile robotter og meget mere.

Det er forventningen, at 5G’s trådløse internet vil spille en afgørende rolle i verdens næste digitale fremskridt.

Kilder: Teknologisk Institut, Energistyrelsen, TV 2

5. Er 5G farligt?

Nej, ifølge Sundhedsstyrelsen er 5G ikke farligt. Baseret på målinger af stråling er det Sundhedsstyrelses vurdering, at der ikke er grund til bekymring for sundhedsrisici forbundet med 5G, da strålingen ligger langt under grænseværdierne for, hvad der er sundhedsskadeligt.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Tjek om du kan få 5G-internet

Er du blevet mere nysgerrig på 5G-internet? Så kan du nemt tjekke, om du kan få lynhurtigt 5G-internet fra 3 på din adresse.

Det store overblik