Nyt om netværk og teknologier

Altid fokus på fremtidens teknologier

Som den innovative spiller på markedet har vi selvfølgelig altid fokus på nye teknologier, som bl.a. wi-fi opkald, 4G tale og carrier aggregation.

5G

5G er en vigtig videreudvikling af teknologien til trådløse forbindelser. Den er endnu i sin spæde start og vil blive færdigudviklet i løbet af de kommende år. Med tiden vil 5G byde på lynhurtige hastigheder og minimal forsinkelse og dermed et væld af nye muligheder. Så du kan godt begynde at glæde dig.

Sort ikon - 5g

Wi-fi opkald (Voice over WiFi)

Hos os har du muligheden for at bruge wi-fi til mobilsamtaler. Det giver dig et forbedret signal indendørs - særligt i nyere bygninger af beton og metal, da dækningen så vil afhænge af dit wi-fi, og ikke hvorvidt mobilsignalet kan trænge igennem vægge og vinduer.

Wi-fi opkald er tilgængeligt for alle vores kunder, der har et Fri Tale mobilabonnement.

Sort ikon - wifi

4G tale

I forlængelse af wi-fi opkald er det også muligt at tale over 4G. Kombinationen af wi-fi opkald og 4G tale giver den optimal oplevelse af indendørs tale.

4G tale er ligesom wi-fi opkald tilgængeligt for alle vores kunder, der har et Fri Tale mobilabonnement.

Sort ikon - telefonsignal

4G+ (carrier aggregation)

Dette er videreudvikling af 4G-teknologien, hvor du opnår endnu højere hastigheder, end du oplever på 4G.

For at kunne få glæde af 4G+ forudsætter det, at dit udstyr understøtter teknologien. Vi forventer, at mange af de kommende smartphones, tablets og routere vil være i stand til at gøre netop dette.

Sort ikon - hastighed

Vejledende dækningskort

Dækningskortet er vejledende og viser den gennemsnitlige datahastighed ved udendørs brug. Ved at indtaste en adresse, vil du nemt se den forventede dækning. Der kan være tilfælde, hvor dækningen opleves bedre eller dårligere, da beregningsmetoden ikke kan tage højde for alle aktuelle forhold.

Hvad kan påvirke hastigheden?

Antal brugere

Antallet af brugere, der er online på samme tid og på samme mast, har betydning for den hastighed, du har mulighed for at opnå.

I tætbefolkede områder og ved events som f.eks. festivaler, vil der være større belastning på den enkelte mast, som gør, at din hastighed kan blive påvirket.

Afstand til masten

Din hastighed er højest, hvis du er tæt på en mast. Tilsvarende bliver hastigheden lavere, jo længere væk du kommer.

Befinder du dig i en større by med flere master, vil du derfor oftest opleve bedre dækning, end når du er i mindre tætbefolkede områder, hvor der kan være længere afstand til en mast.

For at opleve 5G, skal masten du er koblet på, desuden være opgraderet og ombygget til 5G. Hvis ikke, vil du anvende 4G-netværket.

Omgivelserne

Du vil altid opnå bedre dækning udendørs end indendørs. Skove, bakker og bygninger af metal og jern kan reducere din hastighed.

Signalet har lettere ved at trænge igennem ældre bygning end nybyggeri med moderne, energibesparende vinduer og vægge. Årstider påvirker også dækningen, da signalet har svært ved at trænge igennem vand.

Dit udstyr

For at opnå 5G, skal din mobil, tablet eller router understøtte teknologien. Har dit udstyr ikke 5G, vil du få 4G- eller 3G-dækning i stedet.

Det er derfor vigtigt, at du tjekker din dækning ud fra, hvad der er muligt med dit udstyr. Antennen kan også påvirke din dækning, så du kan opleve varieret hastighed på to smartphones af forskellige modeller, selvom de begge understøtter 5G.

Største dataforbrug i Danmark

3's kunder har det største dataforbrug i Danmark og det tredjestørste dataforbrug på verdensplan. Det er vi meget stolte af, men det sætter også krav til vores dækning og kapacitet. Derfor arbejder vi konstant på at udvide og forbedre både 3G, 4G, 4G+ og 5G.

Vores 4G-netværk dækker mere end 99% af Danmarks befolkning.

Hvad betyder 5G, 4G og 3G?

5G

5G er en forkortelse for 5. generation af mobilnetværket og er en videreudvikling af teknologien til trådløs mobilkommunikation. Kort sagt vil 5G-netværket tilbyde hurtigere hastigheder, kortere responstider, bedre kapacitet og helt nye teknologiske muligheder.

  • 5G på eksisterende frekvenser Ved at anvende eksisterende frekvenser brugt til 3G og 4G og omlægge dem til 5G, kan vi hurtigt udbygge 5G-netværket og opnå forventede hastigheder mellem 25-345 mbit/s.

  • 5G på nye frekvenser Ved at anvende det første 'rigtige' 5G-frekvensbånd, 3,5 GHz-båndet, forventer vi hastigheder på op til 1000 Mbit/s under optimale forhold.

4G

4G er betegnelse for 4. generations mobilnetværk, som anvender teknologien LTE (Long Term Evolution), og er en overbygning af 3G.

  • 4G (Long Term Evolution) bliver primært anvendt til datatrafik ved høje hastigheder og giver dig mulighed for at se film i HD, uploade store filer mm.

  • 4G+ (LTE Advanced) er en væsentlig forbedring af hastigheden i forhold til 4G, og teknologien giver mulighed for VoLTE.

3G

3G er betegnelse for 3. generations mobilnetværk, som anvender teknologien UMTS (Universal Telecommunications System).

  • 3G (UMTS; Universal Telecommunications System) sikrer god og stabil dataforbindelse. Og giver mulighed for, at du kan foretage tale- og videokald samt sende og modtage sms/mms.

  • H+ (HSPA+; Evolved High-Speed Packet Access) er en videreudvikling af 3G-teknologien med højere datahastigheder. Står der H+ (Android) eller 3G (iOS) på din mobil, vil dataforbindelsen opleves hurtigere end ved almindeligt 3G.