Lige nu GRATIS oprettelse på ALTHusk du også får gratis levering og retur

Lige nu GRATIS oprettelse på ALTHusk du også får gratis levering og retur

Hvad er 5g?5G er fremtiden og giver lynhurtigt internet hos 3.

5G er en vigtig videreudvikling af teknologien til trådløse forbindelser. Den er endnu i sin spæde start og vil blive færdigudviklet i løbet af de kommende år. Med tiden vil 5G byde på lynhurtige hastigheder og minimal forsinkelse og dermed et væld af nye muligheder. Så du kan godt begynde at glæde dig.

Hvor kan jeg få 5G?Vi ruller 5G ud i hele landet.

Vi er i luften med 5G udvalgte steder i København og Roskilde. Den forventede downloadhastighed ved udendørs brug er 25-345 Mbit/s.

Vi fortsætter udrulningen af 5G til resten af landet, hvor vi samtidig laver en omfattende opgradering og modernisering af 4G-netværket, der vil fordoble kapaciteten, og desuden udvider netværket med ca. 350 nye mastepositioner.

Vi deltager på auktionen over de kraftfulde 5G-frekvenser (3,5 GHz) og forventer at kunne aktivere dem i netværket de første steder inden sommer 2021, som giver adgang til op omkring 1Gbit/s.

Til sommer er 5G rullet ud i en 1/3 af vores netværk. Til nytår 2021 forventer vi 5G i 74% af vores netværk, og i sommeren 2022 er vi fuldt dækkende med 5G.

Hvad kan jeg bruge 5G til nu? 5G starter nu, og bliver kun bedre og bedre.

5G vil udvikle sig henover de næste år og blive mere og mere relevant for din hverdag. Allerede nu er 5G stort i Asien, og du kan bl.a. læse vores artikel om, at Live Virtual Reality er en succes i Kina og om sydkoreanerne, der underholder sig i stor stil med Augmented Reality.

Tidligere Udgangen af 2020 og frem

På den korte bane kan vi sikre kapaciteten i netværket, så du stadig får en god forbindelse, selvom dataforbruget stiger. Vi kan også forbedre dækningen indendørs, hvor mobilsignalerne har svært ved at trænge ind i dag.

Hastigheden bliver til en start op til næsten fem gange så hurtigt som hastighederne på det nuværende 4G. Det betyder, at det går hurtigere, når du up- eller downloader film, tunge filer og apps.

Der står 5G i toppen af din skærm og du viser, at du er en teknologisk frontløber.

Nu Fra 2021 og frem

På den længere bane får vi adgang til flere 5G-frekvensbånd, og kan vi levere endnu højere hastigheder, lavere responstid og større kapacitet.

Dét betyder, at du via en 5G-router kan få en rigtig god internetforbindelse. Den vil faktisk være lige så hurtig som fiber og dermed dække enhver type internetbehov. Men den bliver langt nemmere at få installeret end fiber, for du skal ikke have gravet kabler ned eller have besøg af en montør. Den bliver leveret trådløst gennem luften lige ind i din stue.

Fremtiden Fra ca. 2022 og frem

På den lange bane, når diverse industrier begynder at udnytte mulighederne ved 5G’s øjeblikkelige, trådløse højhastighedsforbindelser, så vil 5G for alvor få indflydelse på din hverdag.

Vi spår, at du vil kunne få leveret varer med en drone, blive opereret af en robot, der er fjernstyret af en læge, blive underholdt på helt nye planer, når du går på museum via Augmented Reality og opleve en landskamp fra første række, mens du sidder hjemme i sofaen via Live Virtual Reality.

Er 5G godt som internet? 5G bliver ligesom fiber – bare trådløst.

5G bliver fedt for rigtig mange mennesker, når det kan bruges til at få højhastighedsinternet i deres hjem. I dag køber mange 'Internet til hjemmet' hos os via 4G. Det er nemt og billigt at installere og leverer hastigheder på 17-71 Mbit/. Med 5G kan du på sigt få internet med lige så meget hastighed og kapacitet som fiberforbindelser - dvs. omkring 1 Gbit/s. Vi kan dermed dække alle typer internetbehov – trådløst.

Vi har testet, hvad man kan med 5G-internet.

Trådløs fiber

5G er som trådløst fiber gennem luften

I USA har de store selskaber lanceret superhurtigt mobilt 5G-bredbånd. Amerikanerne kalder det fixed wireless access, mens vi i 3 kalder det trådløs fiber. Det er nemlig første gang, at du med en trådløs router kan opnå fiberlignende forbindelser!

For mange amerikanere (og danskere) er det nemlig umuligt at installere fiber, fordi hjemmets beliggenhed er svært tilgængeligt. Der er også mange, som godt kan installere det, men som synes, at det er for dyrt at købe og nedgrave fiberkablerne.

Læs artiklen

 

Virtuelle opelvelser

Virtuelle oplevelser - som var du selv på banen

Vi ved ikke præcist, hvordan live VR kommer til at føles eller hvor lang tid, der går, før teknologien er til rådighed for almindelige forbrugere og for os danskere. Men forestil dig, at du ikke længere behøver købe billetter og tage til stadion for at se fodboldkampe. I stedet kan du nemt få adgang til kampen fra første række – i din sofa! Med et VR-headset kan du opleve at gå ned langs sidelinjen, se hvad spillerne ser, deltage i jubelscenerne i omklædningsrummet. Alt sammen på samme tid, som det rent faktisk foregår.

læs artiklen

Interaktiv kunst

Kunst og kultur på en helt ny og interaktiv måde

AR-teknologi via 5G giver muligheder for en helt ny og interaktiv oplevelse med kunst og kultur. I Sydkoreas hovedstad Seoul kan du rette din telefons kamera mod forskellige kunstværker, hvorefter de vises close-up på skærmen, og du kan rotere dem og zoome ind for at se kunstværkerne fra forskellige vinkler. Du får en rigere oplevelse på et splitsekund.

Selv dine børns fantasitegninger kan bringes til live og blive til en lille film, der udvikler sig i takt med at kunstværket tager form.

læs artiklen

 

Er 5G farligt? Nej, der er ikke grund til at være bekymret for 5G.

Det er en topprioritet for os at sørge for, at vores netværk er sikkert at bruge. Vi har derfor tæt dialog med Sundhedsstyrelsen, som vurderer, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der er sundhedsrisiko forbundet med 5G.

Der er klar lovgivning på området, som betyder, at signaler fra 5G skal holde sig under de samme fælleseuropæiske grænseværdier som alt andet udstyr til telekommunikation. Vi bestiller jævnligt uvildige kontrolmålinger af effekten af vores udstyr. Se her hvordan Rambøll har hjulpet os med at teste 5G.

Åben video i YouTube

Hvordan får jeg 5G? Det kræver 3 ting at få 5G

 • 5G abonnement Vores abonnementer vil selvfølgelig kunne benyttes til 5G.

 • 5G mobil Du skal have en enhed der kan anvende 5G. Flere mobiler findes allerede og der kommer hele tiden nye til. Se mobiler, tablets eller routere.

 • 5G netværk Du skal være i nærheden af en mast, der er ombygget til 5G. Netværket bliver løbende bygget om, men tager tid. Se vores plan.

 • Du er klar til 5G!

Er der nogen 5G mobiler? Disse telefoner er klar til 5G

For at en mobil er klar til 5G hos 3, skal den både teknisk og softwaremæssigt passe til vores netværk. Listen opdateres løbende.

Vil du modtage nyheder om 5G?

TILMELD Luk formular

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så holder vi dig løbende opdateret.

Ved tilmelding giver jeg samtykke til, at 3 må kontakte mig på e-mail, telefon, sms/mms og sociale medier for at blive holdt opdateret med nyheder, tilbud på produkter og tjenester samt konkurrencer fra 3. Kommunikationen kan vedrøre mit abonnement, hardware og tilhørende teleydelse samt tilbehør, som 3 tilbyder. Derudover giver jeg med mit samtykke lov til, at 3 må behandle mine forbrugs-, lokaliserings- og trafikdata til at give mig tilbud baseret på mit forbrug. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde mit samtykke.

Hvorfor er 5G så godt? Store fordele ved fremtidens 5G-netværk.

Når 5G-netværket er færdigt i løbet af nogle år og alle de tekniske finjusteringer og tilpasninger er foretaget, så vil vi opleve en række store fordele.

Lynhurtige hastigheder

Med 5G kommer der smæk på hastigheden på op mod 1.000 Mbit/s under optimale forhold, når netværket er færdigt. Til sammenligning leverer 4G ca. 10-54 Mbit/s.

Ingen forsinkelser

Slut med forsinkelserne og lange svartider, når du surfer, streamer eller spiller online fra din mobil eller via Internet til hjemmet.

Ingen flaskehalse

5G-netværket giver langt større kapacitet end i dag. Forestil dig en flersporet tysk autobahn uden hastighedsgrænse på en søndag.

Nye teknologiske muligheder

5G-netværket kan håndtere langt mere udstyr på internetforbindelsen samtidig, så du går ikke på kompromis ved brug af IoT (Internet of things).

Trådløst fiber

Hvorfor være begrænset til et kabel ind i huset med fx fiber, hvis du kan have en trådløs forbindelse i hånden, der er ligeså hurtig?

Gaming og 8K-streaming

Gamer du online, eller glæder du dig til at streame film i 8K - så går du ikke forkert med 5G-netværket.

Hvor lang tid tager det at bygge 5G-netværket? 5G hos 3 - sådan er planen

Hen over efteråret 2020 arbejder vi på planen for vores udrulning af 5G i vores netværk og dermed, hvornår vi kan tænde for 5G i diverse byer. Vi opdaterer denne side, når vi kan dele flere detaljer.

Disse milepæle ligger dog fast:

 • Vi er i luften med 5G udvalgte steder i København og Roskilde. Derfra fortsætter vi udrulningen af 5G i resten af vores netværk.
 • Energistyrelsen holder auktion over nye 5G-frekvenser, som giver adgang til højere hastigheder og mindre forsinkelser i netværket.
 • Vi kan opsætte det første 5G-udstyr, som understøtter de nye, hurtige frekvenser. Vi lancerer trådløs fiber.
 • Vi færdiggør udrulningen af 5G i vores eksisterende netværk.
 • Vores kernenetværk bliver cloudbaseret, og forsinkelsen i netværket bliver minimal.
 • Vi udvider og finmasker 5G-netværket.
 • Vi kan lave ‘network slicing’, som giver mulighed for at gøre 5G-nettet ekstremt pålideligt i udvalgte zoner, hvor der er ekstra behov for det.
 • 5G er mainstream.

 Bliv klogere på fremtidens netværk

 • Hvornår kan jeg få 5G?

  • Vi er i luften med 5G på udvalgte steder i København og Roskilde. Vi forventer, at vores kunder i nærheden vil kunne opleve en hastighed på mellem 25-345 Mbit/s under optimale forhold.

   Energistyrelsen planlægger en frekvensauktion i marts 2021, hvor det første ’rigtige’ 5G-frekvensbånd, 3,5 GHz-båndet, bliver udbudt. Derefter forventer vi inden for kort tid at kunne lancere 5G på 3,5 GHz-båndet, som vil give forventede hastigheder på op omkring 1000 Mbit/s under optimale forhold.

 • Er 5G farligt?

  • Det korte svar er: Nej.

   Helt overordnet er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der skulle være en sundhedsrisiko forbundet med 5G. Det kan du læse mere om på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

   Der er internationalt fastlagt meget klare grænseværdier for, hvor meget en mobilantenne må udstråle. Disse grænseværdier er defineret i overensstemmelse med videnskabelig forskning og anbefalinger fra EU og verdenssundhedsorganisationen WHO, og de gælder, uanset hvilken teknologi der er tale om. Når teleselskaber som 3 udbygger mobilnettene, følger vi nøje de retningslinjer, anbefalinger og grænseværdier, som er fastsat af myndighederne. Det vil vi naturligvis fortsætte med at gøre, når vi bygger vores 5G-net.

   Energistyrelsen fører tilsyn med, at teleselskaberne efterlever de fastsatte krav og grænseværdier. I den forbindelse er der udført helt konkrete målinger af effekttætheden i nærheden af mobilmaster og mobilantenner. Målingerne viser, at udstrålingen fra mobilantenner i praksis ligger langt under grænseværdierne, hvor mennesker færdes og opholder sig.

 • Skal jeg skifte SIM-kort?

  • Nej, du behøver ikke skifte dit SIM-kort for at kunne benytte 5G-netværket.

 • Er 5G-netværket bedre end 3G og 4G?

  • Hvis vi sammenligner mobilnettet med en vej, er 2G en ensrettet gade, mens 3G er en landevej, hvor der begynder at komme fart over feltet. Både 4G og 5G kan ses som flersporede motorveje, men 5G vil med tiden få langt flere spor end 4G og giver dermed mulighed for endnu højere hastigheder.

   De mange ekstra spor hæver ’hastighedsgrænsen’, og det betyder alt i alt, at der kan sendes mere data på kortere tid.

 • Hvor hurtig bliver hastighed med 5G?

  • Hastighed i mobilnettet måles i Mbit/s (megabit pr. sekund). Det er et udtryk for, hvor meget data der kan sendes og modtages pr. sekund.

   Normalhastigheden for 3G ligger mellem 6-20 Mbit/s, mens normalhastigheden for 4G ligger mellem 10-54 Mbit/s. Med 5G forventer man i fremtiden at nå over 1000 Mbit/s under optimale forhold. Hvis man omregner Mbit/s til Mb/s (megabyte pr. sekund), betyder det, at man med 5G vil være i stand til at downloade hele 125-250 mb i sekundet – eller en hel Blu-rayfilm på bare 20-40 sekunder.

   Der vil dog gå nogle år, før 5G-nettet herhjemme vil kunne levere hastigheder af den kaliber. De første år kan man under optimale forhold i de byer, hvor 5G er rullet ud, forvente en normalhastighed på mellem 25-345 Mbit/s.

 • Er 5G et alternativ til fiber og faste forbindelser?

  • Vi mener, at 5G til en vis grad vil kunne erstatte traditionelt kablet bredbånd, såsom ADSL, fiber og lignende, da transmissionshastighederne i mobilnetværket vil blive kraftigt forøget. Det vil i det lange løb gøre det billigere for den almindelige forbruger og for samfundet. For eksempel vil det være billigere at købe en fælles 5G-antenne, som kan trække nok signal til at dække et areal svarende til en mindre landsby, end at grave fiberkabler ned til hver enkelt husholdning.

 • Vil jeg opleve mere båndbredde og kapacitet med 5G?

  • Båndbredde er synonym med kapacitet og dækker over den mængde af data, der kan sendes på samme tid. Med 2G og 3G er det for eksempel ikke muligt at sende meget data på samme tid, da det skaber flaskehals. Forestil dig en tragt, hvor man hælder meget væske i, men kun få dryp kommer ud i den anden ende. Med 4G og 5G bliver tragten udvidet, så meget mere af det, man propper i den, kommer ud igen.

   I takt med at dataforbruget, stiger og flere mennesker surfer, streamer og gamer samtidig, bliver 5G nødvendig for at give alle en god oplevelse.

 • Bliver svartiden kortere med 5G?

  • Responstid (også kaldet svartid eller ping) er den tid, det tager, fra du beder om ”noget” digitalt, til du får det. For eksempel den tid, det tager for dig at synes godt om et billede, til Instagram registrerer det på skærmen. Hvis du gamer online, er responstid især vigtigt, da tiden fra ’klik til handling’ skal være så kort som overhovedet muligt. Hvor lang eller kort responstid, der er i et onlinespil, er forskellen mellem at vinde eller tabe.

   Med 5G vil responstiderne blive så korte, at det i løbet af få år vil være muligt at spille alle typer spil i områder, hvor der er god mobildækning.

 • Er 5G-netværket en revolution?

  • Selv om 5G-teknologien er en spændende videreudvikling af mobilnetværket, er det endnu ikke klart, hvad det vil betyde for den gennemsnitlige forbruger. Mobilnetværket i Danmark er allerede rigtig godt, og de fleste af os kan allerede foretage opkald, sende beskeder og surfe på nettet uden problemer.

   Men som med al ny teknologi er det dybest set umuligt at vide, hvad vi står over for. En revolution eller videreudvikling? 5G kommer til uden tvivl til at skabe nye muligheder inden for en række områder, hvor lynhurtige hastigheder og tårnhøj stabilitet i et trådløst netværk bliver en afgørende faktor. På den korte bane vil det fx betyde, at man kan spille onlinespil via mobilnetværket uden risiko for, at grafikken hakker. Og på den lidt længere bane kan man fx forestille sig, at sundhedsvæsnet vil kunne fjernstyre operationer via mobilnettet, mens industrien vil kunne omstille sin produktion på ultrakort tid, når den er styret via trådløs 5G-software fremfor kabler langs gulvet. Man kunne også forestille sig, at man med simuleringsværktøjer baseret på virtual reality-teknologi kan designe, teste og fejlrette hele produktionskæder virtuelt på tværs af regioner, inden man vælger at gå i gang med at bygge dem. Det bliver sikkert kun fantasien, som sætter grænser.

 • Er 5G-netværket en ny teknologi?

  • Teknologierne i mobilnetværket har mange forskellige navne, fx GSM, UMTS, WCDMA, HSPA, LTE og nu 5G. Alle teknologierne står på skuldrene af deres forgængere og har hver især budt på højere hastigheder, kortere responstider og bedre båndbredde.

   De forskellige teknologier kan inddeles i ’generationer’. Fx kom GSM til at hedde 2G eller ’andengenerationsteknologi’, mens UMTS, WCDMA og HSPA klassificeres som ’tredjegenerationsteknologier’ og LTE som ’fjerdegenerationsteknologi’.

 • Virker alle 5G mobiler hos 3?

  • Alle 5G-klar mobiler, tablets, router eller andet du køber hos 3, garanterer vi vil virke med 5G på vores netværk.

   Køber du en 5G mobil andre steder garanterer vi ikke, at der fuld support og funktionalitet for 5G i vores netværk.

   Selvom en mobil teknisk understøtter 5G, kræver det stadig at den både teknisk og softwaremæssigt passer til vores netværk. Dette sikrer vi gælder for alle mobiler og andre enheder, vi sælger hos 3.

   Se alle 5G-klar mobiler

Følg med på de sociale medier 
Følg os på sociale medier (Instagram og Facebook) for at se alle de spændende ting, vi vil gøre inden for 5G.

Din version af Internet Explorer er forældet

Vi anbefaler du opdaterer til nyeste version
eller benytter en anden browser

Microsoft har lukket for support af den version af Internet Explorer du benytter. Det betyder, at du ikke længere får sikkerhedsopdateringer og fejlrettelser, og du skal derfor opdatere til nyeste version.

Du kan også vælge at benytte en anden browser i stedet for Internet Explorer, fx. Chrome eller Firefox.

Det betyder også, at du på 3.dk ikke længere vil få den rigtige oplevelse af vores indhold. Siden kan se mærkelig ud og i værste tilfælde kan dele ikke virke for dig - fx. gennemføre køb.

Opdater Internet Explorer

Ok, jeg forstår. Besøg 3.dk alligevel

Dogg