5G Internet til hjemmet | NYHED

Tjek om du kan få
lynhurtigt internet hos os.

Nu kan du både få 4G og 5G Internet til hjemmet hos os. Vi udvider hele tiden vores 5G-netværk. Hvis du ikke allerede har 5G i dit område, så kommer det sikkert snart! 

Se hvilken internet-løsning, vi anbefaler til dig her.

Privatkunde

Erhvervskunde

Mød en af vores 5G kunder

Hvad er 5G?5G giver lynhurtigt internet hos 3.

5G er den femte generation af mobilnetværket og er en videreudvikling af teknologien til trådløse forbindelser. Det er den teknologi, som gør det muligt at gå på nettet på telefonen og bruge mobilt bredbånd uden kabler.

5G vil byde på lynhurtige hastigheder og minimal forsinkelse, så du kan sende og modtage data over mobilnetværket med ekstremt høj hastighed. Det vil skabe et væld af nye muligheder inden for en lang række områder, så du kan godt begynde at glæde dig.

Hvorfor er 5G så godt? Der er mange fordele ved 5G.

Lynhurtige hastigheder

Med 5G kommer der smæk på hastigheden på op mod 1.000 Mbit/s under optimale forhold, når netværket er færdigt. Til sammenligning leverer 4G ca. 10-54 Mbit/s.

Ingen forsinkelser

Slut med forsinkelserne og lange svartider, når du surfer, streamer eller spiller online fra din mobil eller via mobilt bredbånd.

Ingen flaskehalse

5G-netværket giver langt større kapacitet end i dag. Forestil dig en flersporet tysk autobahn uden hastighedsgrænse på en søndag.

Hvor kan jeg få 5G?Du vil snart kunne få 5G i hele landet.

5G vil gradvist blive forbedret og rullet ud i hele Danmark over de næste år. Så hvis du ikke allerede har 5G i dit område, så kommer det inden længe!

Samtidig med udrulningen af 5G foretager vi en omfattende opgradering og modernisering af vores 4G-netværk, som vil fordoble kapaciteten på 4G, ligesom vi bygger ca. 1.000 nye mastepositioner over hele landet frem mod 2023.

Hvad kan jeg bruge 5G til? 5G vil kun blive bedre og bedre.

Lige nu har 5G en forventet downloadhastighed ved udendørs brug på op til 345 Mbit/s, men teknologien vil udvikle sig henover de næste år og betyde mere og mere i din hverdag.

Er du nysgerrig på, hvad teknologien vil byde på af muligheder i fremtiden, kan du bl.a. læse vores artikel om Live Virtual Reality, som er en succes i Kina, om sydkoreanerne, der underholder sig i stor stil med Augmented Reality, eller om, hvordan din næste bil måske kan gå på nettet.

Lige nu

Lige nu betyder 5G, at vi kan sikre kapaciteten i netværket, så du stadig får en god forbindelse, selvom danskernes samlede dataforbrug stiger. Vi kan også forbedre dækningen indendørs på steder, hvor mobilsignalerne har svært ved at trænge ind i dag.

Med hastigheder, som er op til næsten fem gange hurtigere end hastighederne på det nuværende 4G, vil det gå langt hurtigere, når du up- eller downloader film, tunge filer og apps.

Inden længe

Inden længe tager vi de ultrahurtige 5G-frekvenser i brug, og dermed kan du få endnu højere hastigheder, lavere responstid og større kapacitet.

Det betyder, at du via en 5G-router kan få en rigtig god internetforbindelse. Den vil faktisk være lige så hurtig som fiber og dermed dække enhver type internetbehov. Samtidig bliver den langt nemmere at få installeret end fiber, for du skal ikke have gravet kabler ned eller have besøg af en montør. Den bliver leveret trådløst gennem luften lige ind i din stue. Det vil gøre en verden til forskel for dig, der gamer online eller glæder sig til at streame film i 8K.

Med tiden

Med tiden vil forskellige virksomheder og industrier for alvor opdage, hvordan de kan udnytte mulighederne ved 5G’s øjeblikkelige, trådløse højhastighedsforbindelser til at skabe helt nye services og digitale løsninger. Dermed vil 5G for alvor få indflydelse på din hverdag.

Forestil dig, at du om få år vil kunne få leveret varer med en drone, blive opereret af en robot, der er fjernstyret af en læge, blive underholdt på et helt nyt plan, når du går på museum via Augmented Reality og opleve en landskamp fra første række, mens du sidder hjemme i sofaen via Live Virtual Reality.

Internet of Things

I fremtiden vil millioner af dimser være på nettet

Internet of Things dækker over det, at stadig flere objekter bliver koblet på nettet via simkort, som gør dem i stand til at sende og modtage data og instruktioner over mobilnetværket. Det bliver allerede i dag brugt til at styre og aflæse alt fra elmålere og varmepumper til vaskemaskiner og køleskabe. Og det bliver endnu mere vildt med 5G!

IoT fungerer nemlig også fint på 4G, men det kan ikke fortsætte. Man kan sammenligne det med, at IoT-enhederne lige nu kører på en solid, dansk motorvej – en af dem, hvor man må køre 130 km/t. Der er fin plads og god fart. Men i takt med, at flere får øjnene op for IoT, kommer der flere biler til. Vejen fyldes langsomt op, så farten sættes ned. Derfor er der behov for 5G, for det bliver som at åbne tyve ekstra spor og fjerne hastighedsbegrænsningerne – samtidig!

Læs artiklen

Bilen kommer på internettet

Når din bil kommer på nettet

Forestil dig, at din bil har et indbygget simkort, der kobler den på 5G-netværket, og at der vil være installeret 5G-sensorer langs veje, i trafikerede kryds og rundkørsler, ved fodgængerovergange og alle andre steder i trafikken. Fordi bilerne og infrastrukturen er koblet på 5G-netværket, vil de være i stand til at sende data til hinanden og reagere på de informationer, de modtager øjeblikkeligt.

Hvis din bil går i stå – enten pga. motorfejl eller pludselige uheld – vil den sende en alarm ud til andre biler i nærheden. Deres 5G-opkoblede styresystem vil reagere på beskeden enten ved at bremse op, hvis de befinder sig umiddelbart bag dig, eller ved at justere rutevejledningen på GPS, så trafikken dirigeres udenom.

Læs artiklen

Virtuelle opelvelser

Virtuelle oplevelser - som var du selv på banen

Vi ved ikke, præcis hvordan Live Virtual Reality kommer til at føles, eller hvor lang tid der går, før teknologien er til rådighed for almindelige forbrugere og for os danskere. Men forestil dig, at du ikke længere behøver købe billetter og tage til stadion for at se fodboldkampe. I stedet kan du nemt få adgang til kampen fra første række – i din sofa! Med et VR-headset kan du opleve at gå ned langs sidelinjen, se hvad spillerne ser, deltage i jubelscenerne i omklædningsrummet og meget mere. Alt sammen på samme tid, som det rent faktisk foregår.

læs artiklen

Interaktiv kunst

Kunst og kultur på en helt ny og interaktiv måde

Augmented Reality teknologi via 5G giver muligheder for en helt ny og interaktiv oplevelse med kunst og kultur. I Sydkoreas hovedstad Seoul kan du rette din telefons kamera mod forskellige kunstværker, hvorefter de vises close-up på skærmen, og du kan rotere dem og zoome ind for at se kunstværkerne fra forskellige vinkler. Du får en rigere oplevelse på et splitsekund.

Selv dine børns fantasitegninger kan bringes til live og blive til en lille film, der udvikler sig i takt med at kunstværket tager form.

læs artiklen

 

Kan 5G bruges som internet? 5G bliver ligesom fiber – bare trådløst.

5G vil blive en gamechanger for rigtig mange mennesker, når det inden længe kan bruges til at levere højhastighedsinternet i hjemmet over mobilnetværket. Her vil det kunne dække alle typer internetbehov – trådløst.

I USA har de store selskaber lanceret superhurtigt mobilt 5G-bredbånd. Amerikanerne kalder det fixed wireless access, mens vi i 3 kalder det trådløs fiber. Det er nemlig første gang, at du med en trådløs router kan opnå fiberlignende forbindelser!

Hvis du i dag er én af de mange mennesker, som bruger mobilt bredbånd på 4G-netværket til at få internettet i hjemmet, ved du, at det er dejligt nemt og billigt at installere, og at 4G-netværket kan levere hastigheder på 17-71 Mbit/s. Den sidste del vil snart være fortid.

Forestil dig, at du med 5G vil kunne få internet med lige så stor kapacitet og høj hastighed som fiberforbindelser – dvs. omkring 1 Gbit/s. Bare uden bøvlet med at få gravet kabler ned.

Vi har testet, hvad man kan med 5G-internet – se med i videoen her.

Hvordan får jeg 5G? Det kræver 3 ting at få 5G på mobilen

For at få 5G på mobilen skal du først og fremmest have et abonnement, der indeholder 5G. Du finder vores 5G mobilabonnementer her.

Dernæst kræver det, at din mobil kan komme på 5G-nettet. Det kan de fleste nyere modeller heldigvis, og der kommer hele tiden flere til. Her kan du se, hvilke mobiler der er klar til 5G.

Og sidst, men ikke mindst, skal du være i nærheden af en mast, der er opgraderet til 5G. Vi er i gang med at rulle 5G ud i hele landet – det kan du læse mere om her.

 • 5G abonnement

 • 5G mobil

 • 5G netværk

 • Du er klar til 5G!

Hvilke mobiler har 5G?Se alle 5G-mobiler hos 3

De fleste nye smartphones er klar til 5G. Både Apple, Samsung, OnePlus, Xiaomi, Sony og alle de andre store mobilbrands har lanceret mobiler med 5G, og de fås i alle prisklasser. Så uanset om du er på udkig efter den dyreste eller den billigste 5G-telefon, kan du uden tvivl finde den helt rigtige mobil, der understøtter 5G.

Bliv klogere

Hvor får jeg det hurtigste 5G?3’s kunder har mest plads på det hurtige 5G-frekvensbånd

I foråret 2021 holdt Energistyrelsen auktion over de frekvensbånd, der skal bruges til at bygge 5G. Her bød 3 og de andre teleoperatører på retten til at benytte pladsen på båndene frem mod 2042. 3 købte licenser til spektrum på 2100 MHz-, 3,5 GHz- og 26 GHz-båndene, som alle er egnede til 5G.

Det er især 3,5 GHz-båndet, som er vigtigt, når det handler om 5G. Der er nemlig udråbt til det første ’rigtige’ 5G-frekvensbånd, og det vil kunne give ekstremt høj kapacitet og hastighed. Og lige præcis på det bånd fik 3 sikret sig allermest spektrum målt pr. kunde sammenlignet med de andre selskaber.

Hvis du sammenligner frekvensbåndet med en motorvej og kunderne med biler, betyder det, at 3 har flere vejbaner og samtidig færre biler på vejene. Dermed vil du som kunde hos 3 have langt mere plads at boltre dig på, så du kan for alvor trykke speederen i bund.

Vil du modtage nyheder om 5G?

TILMELD Luk formular

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så holder vi dig løbende opdateret.

Ved tilmelding giver jeg samtykke til, at 3 må kontakte mig på e-mail, telefon, sms/mms og sociale medier for at blive holdt opdateret med nyheder, tilbud på produkter og tjenester samt konkurrencer fra 3. Kommunikationen kan vedrøre mit abonnement, hardware og tilhørende teleydelse samt tilbehør, som 3 tilbyder. Derudover giver jeg med mit samtykke lov til, at 3 må behandle mine forbrugs-, lokaliserings- og trafikdata til at give mig tilbud baseret på mit forbrug. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde mit samtykke.

Hvor lang tid tager det at bygge 5G-netværket? 5G hos 3 - sådan er planen

 • Vi kickstartede udrulningen af 5G udvalgte steder i København og Roskilde. Derfra fortsætter vi udrulningen af 5G i resten af vores netværk.
 • Energistyrelsen afholdt auktion over nye 5G-frekvenser, som giver adgang til højere hastigheder og mindre forsinkelser i netværket. 3 vandt mest 5G-spektrum på det lynhurtige 3,5 GHz-frekvensbånd målt pr. kunde.
 • Vi kunne opsætte det første 5G-udstyr, som understøtter de nye, hurtige frekvenser.
 • Vi tændtee for de hurtige frekvenser på 3,5 GHz-båndet. Vi lancerede trådløs fiber.
 • Vi færdiggør udrulningen af 5G i vores eksisterende netværk.
 • Vi opgraderer vores kernenetværk til 5G, som vil betyde endnu lavere forsinkelse i netværket
 • Vi udvider og finmasker 5G-netværket.
 • Vi kan lave ‘network slicing’, som er en slags separate 5G-netværk til fx hospitaler, lufthavne, fabrikker og andre udvalgte zoner, som har særlige behov.
 • 5G er mainstream.

Er 5G farligt? Nej, der er ikke grund til at være bekymret for 5G.

Det er en topprioritet for os at sørge for, at vores netværk er sikkert at bruge. Vi har derfor tæt dialog med Sundhedsstyrelsen, som vurderer, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der er sundhedsrisiko forbundet med 5G.

Der er klar lovgivning på området, som betyder, at signaler fra 5G skal holde sig under de samme fælleseuropæiske grænseværdier som alt andet udstyr til telekommunikation. Vi bestiller jævnligt uvildige kontrolmålinger af effekten af vores udstyr. Se her hvordan Rambøll har hjulpet os med at teste 5G.

 Bliv klogere på fremtidens netværk

 • Hvornår kan jeg få 5G?

  • Du vil snart kunne få 5G i hele landet.

   5G vil gradvist blive forbedret og rullet ud i hele landet over de næste år. Du kan se på kortet her, hvor 3 allerede nu har 5G-dækning, og hvornår vi udbreder 5G i dit område.

   Samtidig med udrulningen af 5G foretager vi en omfattende opgradering og modernisering af vores 4G-netværk, som vil fordoble kapaciteten på 4G, ligesom vi bygger ca. 1.000 nye mastepositioner over hele landet frem mod 2023.

   Se vores planer for 5G frem mod 2025 her.

 • Er 5G farligt?

  • Nej, 5G er ikke farligt.

   Vi har tæt dialog med Sundhedsstyrelsen, som vurderer, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der skulle være en sundhedsrisiko forbundet med 5G. Det kan du læse mere om på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

   Der er internationalt fastlagt meget klare grænseværdier for, hvor meget en mobilantenne må udstråle. Disse grænseværdier er defineret i overensstemmelse med videnskabelig forskning og anbefalinger fra EU og verdenssundhedsorganisationen WHO, og de gælder, uanset hvilken teknologi der er tale om. Når teleselskaber som 3 udbygger mobilnettene, følger vi nøje de retningslinjer, anbefalinger og grænseværdier, som er fastsat af myndighederne. Det gør vi naturligvis også, når vi udbygger vores 5G-net.

   Energistyrelsen fører tilsyn med, at teleselskaberne efterlever de fastsatte krav og grænseværdier. I den forbindelse er der udført helt konkrete målinger af effekttætheden i nærheden af mobilmaster og mobilantenner. Målingerne viser, at udstrålingen fra mobilantenner i praksis ligger langt under grænseværdierne, hvor mennesker færdes og opholder sig. Vi bestiller desuden jævnligt uvildige kontrolmålinger af effekten af vores udstyr. Se her hvordan Rambøll har hjulpet os med at teste 5G.

 • Skal jeg skifte SIM-kort?

  • Nej, du behøver ikke skifte dit SIM-kort for at kunne benytte 5G-netværket.

 • Er 5G-netværket bedre end 3G og 4G?

  • Ja, med tiden vil 5G blive meget bedre end 3G og 4G. Hvis vi sammenligner mobilnettet med en vej, er 2G en ensrettet gade, mens 3G er en landevej, hvor der begynder at komme fart over feltet. Både 4G og 5G kan ses som flersporede motorveje, men 5G vil med tiden få langt flere spor end 4G og giver dermed mulighed for endnu højere hastigheder.

   De mange ekstra spor hæver ’hastighedsgrænsen’, og det betyder helt konkret, at der kan sendes mere data på kortere tid.

 • Hvor hurtig bliver hastighed med 5G?

  • Hastighed i mobilnettet måles i Mbit/s (megabit pr. sekund). Det er et udtryk for, hvor meget data der kan sendes og modtages pr. sekund.

   Normalhastigheden for 3G ligger mellem 6-20 Mbit/s, mens normalhastigheden for 4G ligger mellem 10-54 Mbit/s. Med 5G forventer man i fremtiden at nå over 1000 Mbit/s under optimale forhold. Hvis man omregner Mbit/s til Mb/s (megabyte pr. sekund), betyder det, at man med 5G vil være i stand til at downloade hele 125-250 mb i sekundet – eller en hel Blu-rayfilm på bare 20-40 sekunder.

   Der vil dog gå nogle år, før 5G-nettet herhjemme vil kunne levere hastigheder af den kaliber. De første år kan man under optimale forhold i de byer, hvor 5G er rullet ud, forvente en normalhastighed på mellem 25-345 Mbit/s.

 • Er 5G et alternativ til fiber og faste forbindelser?

  • Ja, vi mener, at 5G på sigt vil kunne erstatte traditionelt kablet bredbånd, såsom ADSL, fiber og lignende, da transmissionshastighederne i mobilnetværket vil blive kraftigt forøget. Det vil i det lange løb gøre det billigere for den almindelige forbruger og for samfundet. For eksempel vil det være billigere at købe en fælles 5G-antenne, som kan trække nok signal til at dække et areal svarende til en mindre landsby, end at grave fiberkabler ned til hver enkelt husholdning.

 • Vil jeg opleve mere båndbredde og kapacitet med 5G?

  • Båndbredde er synonym med kapacitet og dækker over den mængde af data, der kan sendes på samme tid. Med 2G og 3G er det for eksempel ikke muligt at sende meget data på samme tid, da det skaber flaskehals. Forestil dig en tragt, hvor man hælder meget væske i, men kun få dryp kommer ud i den anden ende. Med 4G og 5G bliver tragten udvidet, så meget mere af det, man propper i den, kommer ud igen.

   I takt med at dataforbruget, stiger og flere mennesker surfer, streamer og gamer samtidig, bliver 5G nødvendig for at give alle en god oplevelse.

 • Bliver svartiden kortere med 5G?

  • Responstid (også kaldet svartid eller ping) er den tid, det tager, fra du beder om ”noget” digitalt, til du får det. For eksempel den tid, det tager for dig at synes godt om et billede, til Instagram registrerer det på skærmen. Hvis du gamer online, er responstid især vigtigt, da tiden fra ’klik til handling’ skal være så kort som overhovedet muligt. Hvor lang eller kort responstid, der er i et onlinespil, er forskellen mellem at vinde eller tabe.

   Med 5G vil responstiderne blive så korte, at det i løbet af få år vil være muligt at spille alle typer spil i områder, hvor der er god mobildækning.

 • Er 5G-netværket en ny teknologi?

  • Teknologierne i mobilnetværket har mange forskellige navne, fx GSM, UMTS, WCDMA, HSPA, LTE og nu 5G. Alle teknologierne står på skuldrene af deres forgængere og har hver især budt på højere hastigheder, kortere responstider og bedre båndbredde.

   De forskellige teknologier kan inddeles i ’generationer’. Fx kom GSM til at hedde 2G eller ’andengenerationsteknologi’, mens UMTS, WCDMA og HSPA klassificeres som ’tredjegenerationsteknologier’ og LTE som ’fjerdegenerationsteknologi’.

 • Virker alle 5G mobiler hos 3?

  • Alle 5G-klar mobiler, tablets, router eller andet, du køber hos 3, virker med 5G på vores netværk.

   Vi kan dog ikke garantere fuld support og funktionalitet på modeller, vi ikke selv forhandler.

   Se alle 5G-klar mobiler

Følg med på de sociale medier 
Følg os på sociale medier (Instagram og Facebook) for at se alle de spændende ting, vi vil gøre inden for 5G.