Gratis oprettelse på internet til Hjemmet t.o.m. 5/10! Se tilbud

Gratis oprettelse på internet til Hjemmet t.o.m. 5/10! Se tilbud

Hvad er 5G-netværk?

Her kan du blive klogere på den femte generation af mobilnetværket.

5G er en forkortelse for ’den femte generation af mobilnetværket’ og er en videreudvikling af teknologien til trådløs mobilkommunikation. Kort sagt vil 5G-netværket tilbyde hurtigere hastigheder, kortere responstider, bedre kapacitet og helt nye teknologiske muligheder.

Store fordele ved fremtidens 5G-netværk

Lynhurtige hastigheder

Med 5G kommer der smæk på hastigheden på op mod 1.000-2.000 Mbit/s under optimale forhold, når netværket er færdigt. Til sammenligning leverer 4G ca. 10-54 Mbit/s.

Ingen forsinkelser

Slut med forsinkelserne og lange svartider, når du surfer, streamer eller spiller online fra din mobil eller via Internet til hjemmet.

Ingen flaskehalse

5G-netværket giver langt større kapacitet end i dag. Forestil dig en flersporet tysk autobahn uden hastighedsgrænse på en søndag.

Nye teknologiske muligheder

5G-netværket kan håndtere langt mere samtidigt udstyr på internetforbindelsen, så du ikke går på kompromis ved brug af IoT (Internet of things).

Trådløst fiber

Hvorfor være begrænset til et kabel ind i huset med fx fiber, hvis du kan have en trådløs forbindelse i hånden der er ligeså hurtig?

Gaming og 8K-streaming

Gamer du online, eller glæder du dig til at streame film i 8K - så går du ikke på kompromis med 5G-netværket.

Roskilde er testby for 5G-netværket.

Vi tester i øjeblikket 5G på vores hovedkvarter i Københavns Sydhavn og på et par master på Amager ligesom vi tidligere har testet 5G-udstyr i forbindelse med Roskilde Festival. Netop Roskilde har vi udvidet til at blive vores første større testby med et setup, der bedst kan betegnes som en "5G Light" udgave af, hvad fremtiden kan tilbyde. Læs mere her

Bliv klogere på fremtidens netværk

 • Hvornår kan jeg få 5G?

  • Vi tester i øjeblikket 5G på vores hovedkvarter i Københavns Sydhavn og har tidligere testet 5G-udstyr i forbindelse med Roskilde Festival. Vi planlægger at gå i luften med kommercielt 5G på vores 700 MHz-frekvensbånd senere på året, hvor vi forventer, at vores kunder i nærheden vil kunne opleve en hastighed på op til 500 Mbit/s under optimale forhold.

   Energistyrelsen planlægger en frekvensauktion, hvor det første ’rigtige’ 5G-frekvensbånd, 3,5 GHz-båndet, bliver udbudt. Derefter forventer vi inden for få år at kunne lancere 5G på 3,5 GHz-båndet, som vil give forventede hastigheder på op til 1000-2000 Mbit/s under optimale forhold.

 • Er 5G farligt?

  • Det korte svar er: Nej.

   Helt overordnet er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der skulle være en sundhedsrisiko forbundet med 5G. Det kan du læse mere om på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

   Der er internationalt fastlagt meget klare grænseværdier for, hvor meget en mobilantenne må udstråle. Disse grænseværdier er defineret i overensstemmelse med videnskabelig forskning og anbefalinger fra EU og verdenssundhedsorganisationen WHO, og de gælder, uanset hvilken teknologi der er tale om. Når teleselskaber som 3 udbygger mobilnettene, følger vi nøje de retningslinjer, anbefalinger og grænseværdier, som er fastsat af myndighederne. Det vil vi naturligvis fortsætte med at gøre, når vi bygger vores 5G-net.

   Energistyrelsen fører tilsyn med, at teleselskaberne efterlever de fastsatte krav og grænseværdier. I den forbindelse er der udført helt konkrete målinger af effekttætheden i nærheden af mobilmaster og mobilantenner. Målingerne viser, at udstrålingen fra mobilantenner i praksis ligger langt under grænseværdierne, hvor mennesker færdes og opholder sig.

 • Skal jeg skifte SIM-kort?

  • Nej, du behøver ikke skifte din SIM-kort for at kunne benytte 5G-netværket.

 • Er 5G-netværket bedre end 3G og 4G?

  • Hvis vi sammenligner mobilnettet med en vej, er 2G en ensrettet gade, mens 3G er en landevej, hvor der begynder at komme fart over feltet. Både 4G og 5G kan ses som flersporede motorveje, men 5G vil med tiden få langt flere spor end 4G og giver dermed mulighed for endnu højere hastigheder.

   De mange ekstra spor hæver ’hastighedsgrænsen’, og det betyder alt i alt, at der kan sendes mere data på kortere tid.

 • Hvor hurtig bliver hastighed med 5G?

  • Hastighed i mobilnettet måles i Mbit/s (megabit pr. sekund). Det er et udtryk for, hvor meget data der kan sendes og modtages pr. sekund.

   Normalhastigheden for 3G ligger mellem 6-20 Mbit/s, mens normalhastigheden for 4G ligger mellem 10-54 Mbit/s. Med 5G forventer man i fremtiden at nå over 1000-2000 Mbit/s under optimale forhold. Hvis man omregner Mbit/s til Mb/s (megabyte pr. sekund), betyder det, at man med 5G vil være i stand til at downloade hele 125-250 mb i sekundet – eller en hel Blu-rayfilm på bare 20-40 sekunder.

   Der vil dog gå nogle år, før 5G-nettet herhjemme vil kunne levere hastigheder af den kaliber. De første år kan man under optimale forhold i de byer, hvor 5G er rullet ud, forvente en normalhastighed på op til 500 Mbit/s.

 • Er 5G et alternativ til fiber og faste forbindelser?

  • Vi mener, at 5G til en vis grad vil kunne erstatte traditionelt kablet bredbånd, såsom ADSL, fiber og lignende, da transmissionshastighederne i mobilnetværket vil blive kraftigt forøget. Det vil i det lange løb gøre det billigere for den almindelige forbruger og for samfundet. For eksempel vil det være billigere at købe en fælles 5G-antenne, som kan trække nok signal til at dække et areal svarende til en mindre landsby, end at grave fiberkabler ned til hver enkelt husholdning.

 • Vil jeg opleve mere båndbredde og kapacitet med 5G?

  • Båndbredde er synonym med kapacitet og dækker over den mængde af data, der kan sendes på samme tid. Med 2G og 3G er det for eksempel ikke muligt at sende meget data på samme tid, da det skaber flaskehals. Forestil dig en tragt, hvor man hælder meget væske i, men kun få dryp kommer ud i den anden ende. Med 4G og 5G bliver tragten udvidet, så meget mere af det, man propper i den, kommer ud igen.

   I takt med at dataforbruget, stiger og flere mennesker surfer, streamer og gamer samtidig, bliver 5G nødvendig for at give alle en god oplevelse.

 • Bliver svartiden kortere med 5G?

  • Responstid (også kaldet svartid eller ping) er den tid, det tager, fra du beder om ”noget” digitalt, til du får det. For eksempel den tid, det tager for dig at synes godt om et billede, til Instagram registrerer det på skærmen. Hvis du gamer online, er responstid især vigtigt, da tiden fra ’klik til handling’ skal være så kort som overhovedet muligt. Hvor lang eller kort responstid, der er i et onlinespil, er forskellen mellem at vinde eller tabe.

   Med 5G vil responstiderne blive så korte, at det i løbet af få år vil være muligt at spille alle typer spil i områder, hvor der er god mobildækning.

 • Er 5G-netværket en revolution?

  • Selv om 5G-teknologien er en spændende videreudvikling af mobilnetværket, er det endnu ikke klart, hvad det vil betyde for den gennemsnitlige forbruger. Mobilnetværket i Danmark er allerede rigtig godt, og de fleste af os kan allerede foretage opkald, sende beskeder og surfe på nettet uden problemer.

   Men som med al ny teknologi er det dybest set umuligt at vide, hvad vi står over for. En revolution eller videreudvikling? 5G kommer til uden tvivl til at skabe nye muligheder inden for en række områder, hvor lynhurtige hastigheder og tårnhøj stabilitet i et trådløst netværk bliver en afgørende faktor. På den korte bane vil det fx betyde, at man kan spille onlinespil via mobilnetværket uden risiko for, at grafikken hakker. Og på den lidt længere bane kan man fx forestille sig, at sundhedsvæsnet vil kunne fjernstyre operationer via mobilnettet, mens industrien vil kunne omstille sin produktion på ultrakort tid, når den er styret via trådløs 5G-software fremfor kabler langs gulvet. Man kunne også forestille sig, at man med simuleringsværktøjer baseret på virtual reality-teknologi kan designe, teste og fejlrette hele produktionskæder virtuelt på tværs af regioner, inden man vælger at gå i gang med at bygge dem. Det bliver sikkert kun fantasien, som sætter grænser.

 • Er 5G-netværket en ny teknologi?

  • Teknologierne i mobilnetværket har mange forskellige navne, fx GSM, UMTS, WCDMA, HSPA, LTE og nu 5G. Alle teknologierne står på skuldrene af deres forgængere og har hver især budt på højere hastigheder, kortere responstider og bedre båndbredde.

   De forskellige teknologier kan inddeles i ’generationer’. Fx kom GSM til at hedde 2G eller ’andengenerationsteknologi’, mens UMTS, WCDMA og HSPA klassificeres som ’tredjegenerationsteknologier’ og LTE som ’fjerdegenerationsteknologi’.

Følg med på de sociale medier 
Følg os på sociale medier (Instagram og Facebook) for at se alle de spændende ting, vi vil gøre inden for 5G.

Din version af Internet Explorer er forældet

Vi anbefaler du opdaterer til nyeste version
eller benytter en anden browser

Microsoft har lukket for support af den version af Internet Explorer du benytter. Det betyder, at du ikke længere får sikkerhedsopdateringer og fejlrettelser, og du skal derfor opdatere til nyeste version.

Du kan også vælge at benytte en anden browser i stedet for Internet Explorer, fx. Chrome eller Firefox.

Det betyder også, at du på 3.dk ikke længere vil få den rigtige oplevelse af vores indhold. Siden kan se mærkelig ud og i værste tilfælde kan dele ikke virke for dig - fx. gennemføre køb.

Opdater Internet Explorer

Ok, jeg forstår. Besøg 3.dk alligevel

Dogg