Høj hastighed
Stabil forbindelse
Dækker 99% af befolkningen
Virksomheder i dag skal kunne hente og udveksle data, de er afhængige af stærke forbindelser, som får kommunikation, samtaler, forespørgsler, vejledning og ordrer til at flyde frit. Samtidig er vi blevet mere agile, mere mobile, og behovet for stærke forbindelser også uden for de større byer, er stigende. Det stiller store krav til netværket, som skal levere på alle fronter i dag, og samtidig kunne følge med samfundets og erhvervslivets behov i fremtiden.
I flere år har virksomheders øjne været rettet mod 5G som det netværk, der vil kunne løfte opgaven. Nu er det imidlertid ikke længere fremtid, det er nutid: 5G er en realitet, og med det er fundamentet for at realisere fremtidens potentiale i dag på plads.
5G betyder slet og ret 5. generation, og referer til, at det er den seneste tekniske udvikling af mobilnettet. 5G giver mulighed for højere hastighed og mere stabilitet, flere tilsluttede enheder, større mængder data og utroligt hurtige svartider på mobilnettet. Og det er især den sidste del, som åbner for nye muligheder, specielt for erhvervslivet.
Aktiviteter inden for automatisering, robotter, telemedicin, præcisionsstyring og smart-kørsel er alt sammen afhængig af lav latens, og derfor bliver potentialet inden for disse, og lignende områder, først realiserbart med 5G.
Mobilnettet er grundlaget for vores services og produkter, og derfor er det essentielt for os at holde netværket opdateret og velfungerende. Vi investerer hele tiden i at udvide og forbedre netværket, så dækningen bliver stærkere og hastigheden bliver højere.
De sidste par år har vi imidlertid lagt flere ressourcer i netværket end normalt. Vi har nemlig haft travlt med at udbygge netværket med 5G teknologi og sat endnu flere master op, og det har været en kæmpe opgave.
5G er så banebrydende en teknologi, at det ikke har været nok at sætte nye 5G-antenner op. Bagved den teknologi, som er synlig på masterne, findes en underskov af hardware og software, som også er blevet skiftet for at realisere potentialet i 5G.
Alt sammen for at give vores kunder den bedste oplevelse, den mest stabile forbindelse og det sikreste netværk.
- Fredrik Richard Nilsson, CEO, Lakrids By Bülow
- Jonas Pasgaard, COO, Autosource Group
- Kim Fussing, medejer, Telttilfest.dk.
- Claus Nielsen, Kædechef i Loop Fitness
Er 5G farligt?
Det korte svar er: Nej.
Helt overordnet er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der skulle være en sundhedsrisiko forbundet med 5G. Det kan du læse mere om på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Der er internationalt fastlagt meget klare grænseværdier for, hvor meget en mobilantenne må udstråle. Disse grænseværdier er defineret i overensstemmelse med videnskabelig forskning og anbefalinger fra EU og verdenssundhedsorganisationen WHO, og de gælder, uanset hvilken teknologi der er tale om. Når teleselskaber som 3 udbygger mobilnettene, følger vi nøje de retningslinjer, anbefalinger og grænseværdier, som er fastsat af myndighederne. Det vil vi naturligvis fortsætte med at gøre, når vi udbygger vores 5G-net.
Energistyrelsen fører tilsyn med, at teleselskaberne efterlever de fastsatte krav og grænseværdier. I den forbindelse er der udført helt konkrete målinger af effekttætheden i nærheden af mobilmaster og mobilantenner. Målingerne viser, at udstrålingen fra mobilantenner i praksis ligger langt under grænseværdierne, hvor mennesker færdes og opholder sig.
Skal jeg skifte SIM-kort?
Nej, du behøver ikke skifte din SIM-kort for at kunne benytte 5G.
Er 5G-netværket bedre end 2G, 3G og 4G?
Hvis vi sammenligner mobilnettet med en vej, er 2G en ensrettet gade, mens 3G er en landevej, hvor der begynder at komme fart over feltet. Både 4G og 5G kan ses som flersporede motorveje, men 5G vil med tiden få langt flere spor end 4G og giver dermed mulighed for endnu højere hastigheder.
De mange ekstra spor hæver ’hastighedsgrænsen’, og det betyder alt i alt, at der kan sendes mere data på kortere tid.
Hvor hurtig bliver hastighed med 5G?
Hastighed i mobilnettet måles i Mbit/s (megabit pr. sekund). Det er et udtryk for, hvor meget data der kan sendes og modtages pr. sekund.
Normalhastigheden for 3G ligger mellem 6-20 Mbit/s, mens normalhastigheden for 4G ligger mellem 10-54 Mbit/s. Med 5G vil du på 5G kunne opleve hastigheder på 25-345 Mbit/s. Hvis man omregner Mbit/s til Mb/s (megabyte pr. sekund), betyder det, at man med 5G vil være i stand til at downloade hele 125-250 mb i sekundet – eller en hel Blu-rayfilm på bare 20-40 sekunder.
Er 5G et alternativ til fiber og faste forbindelser?
5G kan i dag levere hastigheder, der ligger meget tæt på fiber, og virksomheder er f.eks. begyndt at benytte trådløst 5G internet som backup for fiberforbindelserne.
Vil jeg opleve mere båndbredde og kapacitet med 5G?
Båndbredde er synonym med kapacitet og dækker over den mængde af data, der kan sendes på samme tid. Med 2G og 3G er det for eksempel ikke muligt at sende meget data på samme tid, da det skaber flaskehals. Forestil dig en tragt, hvor man hælder meget væske i, men kun få dryp kommer ud i den anden ende. Med 4G og 5G bliver tragten udvidet, så meget mere af det, man propper i den, kommer ud igen.
I takt med at dataforbruget, stiger og flere mennesker surfer, streamer og gamer samtidig, bliver 5G nødvendig for at give alle en god oplevelse.
Bliver svartiden kortere med 5G?
Ja, svartiden bliver markant kortere med 5G, men der kommer til at gå noget tid, før alle mærker det fulde potentiale. Al udstyr på 3’s netværk er opgraderet til at understøtte 5G, men det skal optimeres og finjusteres, før vi kan skrue op for 5G-funktionerne. Det er det, vi kalder 5G Stand Alone (5G SA), og når vi når dertil, vil svartiden for alvor dale.
Under optimale vilkår kan 5G levere svartider helt ned til mellem 200 og 250 ms, og det er så hurtigt, at brugerne ikke vil lægge mærke til, der er en svartid.
Svartid, også kaldet responstid eller ping, er den tid, det tager, fra du beder om ”noget” digitalt, til du får det. For eksempel den tid, det tager fra en medarbejder sender en vigtig e-mail, til den modtages og kan læses af en kollega eller kunde. Hvis du deltager i videokonferencer, er responstid især vigtigt, da tiden fra du siger noget, til dine kolleger hører det, skal være så kort som overhovedet muligt. Hvor lang eller kort responstid, der er i en videokonference, kan være forskellen mellem en produktiv samtale og misforståelser.
Er 5G-netværket en ny teknologi?
Teknologierne i mobilnetværket har mange forskellige navne, fx GSM, UMTS, WCDMA, HSPA, LTE og nu 5G. Alle teknologierne står på skuldrene af deres forgængere og har hver især budt på højere hastigheder, kortere responstider og bedre båndbredde.
De forskellige teknologier kan inddeles i ’generationer’. Fx kom GSM til at hedde 2G eller ’andengenerationsteknologi’, mens UMTS, WCDMA og HSPA klassificeres som ’tredjegenerationsteknologier’ og LTE som ’fjerdegenerationsteknologi’.
Virker alle 5G mobiler hos 3?
Alle 5G-klar mobiler, tablets, router eller andet, du køber hos 3, virker med 5G på vores netværk.
Vi kan dog ikke garantere fuld support og funktionalitet på modeller, vi ikke selv forhandler.
I skal blot indtaste jeres oplysninger i kontaktformularen her, og så kontakter vi jer indenfor 1 time på hverdage mellem 8-16.