Gode råd om generel IT sikkerhed

Gode råd om generel IT sikkerhed

Svindel på nettet bliver stadig mere kompleks

It-kriminelle kan f.eks. ændre navnet på afsenderen, så du tror, du får en mail fra en veninde eller ven. Tjek derfor altid afsenderen ved at holde markøren hen over afsendernavnet. Det afslører måske en afsender, du ikke kender, og som har uærlige hensigter.

Taler til tilliden
De it-kriminelle er også gode til at udnytte vores tillid til landsdækkende virksomheder som f.eks. NETS, SKAT m.fl. De kan også udgive sig for at være nogen, som kender dig personligt bl.a. via chat-beskeder på sociale medier. De kan samtidig tale til os på en måde som enten skræmmer eller lokker. Hvis en konkurrence eller en opfordring i en mail lyder for godt til at være sandt, så er der nok noget om det.

Ukendte numre
Hvis du modtager et opkald fra et ukendt nummer og personen lægger på, er der en chance for at det kan være et fup-nummer. Det kan være en maskine der ringer op, og hvis man ringer tilbage efterfølgende, kan man risikere at blive opkrævet for det. Man bliver ikke opkrævet for at modtage opkaldet, men vi anbefaler, at man forholder sig skeptisk for at ringe tilbage til et ukendt nummer der lægger på.

Hold din antivirus opdateret
Hver gang du indtaster dine oplysninger på nettet, vil der altid være en chance for, at ubudne gæster holder øje. Det er derfor vigtigt, at du benytter anti-virus og holder den opdateret. Det vil i langt de fleste tilfælde være nok til at blokere forsøg på indtrængen i din computer eller smartphone.

Tjek mailen for stavefejl
Modtager du en mail, som truer med at lukke din bankkonto, din iTunes-konto eller din NemID-adgang, så start med at kigge mailen igennem for stavefejl og underlige webadresser. Det er ofte tegn på, at der står svindlere bag. De kriminelle bliver dog bedre til at sende mails helt uden stavefejl, så hvis du er det mindste i tvivl, så tast webadressen manuelt ind i din browser i stedet for at klikke på noget.

Vær særlig opmærksom på:

  • Uønskede mails
  • Falske mails og websites
  • Falske venner
  • Virus, spyware og ’ransomware’
  • Falske konkurrencer

Vi anbefaler også, at du læser mere på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside. Her er samlet et godt overblik til dig som forbruger. 

Hold dig opdateret
Du kan også hente app'en Mit digitale selvforsvar der løbende holder dig opdateret med relevante nyheder om trusler på nettet.

Hent til Android
Hent til Apple

Stadig brug for hjælp?
Så er du velkommen til at ringe eller skrive til os - så sørger vi hurtigt at give dig svar på dine spørgsmål

Skriv til kundeservice

Se andre kontaktmuligheder