Danskerne er ikke bevidste om deres dataforbrug på mobilen

 25. august 2016

 

54 % af danskerne ved ikke, hvor meget data de bruger pr. måned via deres mobilabonnement. Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Wilke har lavet for teleselskabet 3. I kraft af uvisheden samt et generelt stigende dataforbrug, opfordrer 3 kunderne til indimellem at tjekke, om de har det rette abonnement.

54 % af danskerne ved ikke, hvor meget de bruger af den data, der indgår i deres mobilabonnement. Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har lavet for teleselskabet 3. 26 % angiver, at de slet ikke kender deres forbrug, og at det vigtigste for dem er at kunne bruge mobilen. 28 % angiver, at de ikke finder deres forbrug særligt interessant.

”Teleselskaberne har længe nydt godt af, at kunderne ikke er bevidste om deres dataforbrug, men den går altså ikke længere. Nogle kunder har et abonnement, der tilbyder langt mere, end de egentlig har brug for. Omvendt betaler nogle kunder ekstra penge for tilkøbspakker, fordi abonnementet ikke dækker deres egentlige behov. Gigabytes er en nemlig en finurlig størrelse, som mange har svært ved at forholde sig til, og det er netop derfor, at vi har skabt abonnementstjekket,” siger 3’s direktør for privatkundemarkedet, David Elsass.

Med 3’s abonnementstjek modtager kunden hver tredje måned en mail, hvori 3 anbefaler, om det kan betale sig at ændre sit abonnement. Det er koncepter som abonnementstjekket, der skal være med til at gøre op med den manglende transparens i telemarkedet.

Forbruget stiger i det stille

Selvom gigabytes kan være svære at gennemskue, er data i dag en integreret del af danskernes forbrugsmønster. Streamingtjenester samt upload af videoer og billeder er en naturlig og stigende del af danskernes mobilforbrug. Det fremgår eksempelvis af Energistyrelsens seneste telestatistik for andet halvår 2015, at den samlede mobile datatrafik er steget med hele 84 % fra andet halvår 2014 til andet halvår af 2015. På trods af dette viser tallene fra Wilke, at mere end hver 4. dansker ikke har undersøgt, om de har det rette abonnement inden for de seneste to år.

Derfor opfordrer 3 til, at kunderne tjekker deres forbrug oftere og vurderer, hvorvidt de har det rette abonnement.

”Når vi sælger, rådgiver vi kunden så godt som muligt i forhold til at anbefale det rette abonnement, men forbruget er jo konstant under udvikling. Der kommer løbende nye streamingtjenester og større skærme til mobilerne, som gør, at forbruget vokser fra måned til måned. Tallene fra Wilke bekræfter, at kontrol af dataforbrug ikke er top of mind hos danskerne, og derfor er det vigtigt med et værktøj som abonnementstjekket, der automatiserer processen,” siger David Elsass.

 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analysebureauet Wilke. Undersøgelsen er gennemført repræsentativt fordelt blandt danskere over 18 år. Der er gennemført i alt 1.021 interviews. Undersøgelsen er gennemført i juni 2016.

Uddrag fra undersøgelsen

 • Hvornår har du sidst undersøgt, om du har det rette mobilabonnement i forhold til dit forbrug?
  I år/2016: 40 %
  Sidste år/2015: 26 %
  Det er mere end to år siden/2014 eller tidligere: 8 %
  Det gør jeg aldrig/Det interesserer mig ikke: 9 %
  Det kan jeg ikke huske: 9 %
  Det er ikke relevant for mig, da min arbejdsgiver betaler mit abonnement: 8 %
 • Kender du dit forbrug af data (GB) på dit mobilabonnement?
  Ja, jeg holder løbende øje med det: 15 %
  Ja, jeg har en rimelig fornemmelse af det: 31 %
  Nej, ikke rigtigt – det interesserer mig ikke særlig meget: 28 %
  Nej, slet ikke. Jeg skal bare kunne bruge mobilen. Det er det vigtigste for mig: 26 %

Om Abonnementstjek

 • Med abonnementstjekket modtager kunden hver tredje måned en mail, hvori 3 anbefaler, om det kan betale sig at ændre sit abonnement. Anbefalingen baseres på kundens forbrug de seneste tre måneder.
 • Abonnementstjek kan fås via 3Butik, 3’s kundeservice eller selvbetjeningen "Mit 3" på 3.dk/Mit3.
 • Abonnementstjek gælder både til mobil- og bredbåndsabonnementer.
 • Abonnementstjek samt op- og nedjustering af abonnement er gratis.
 • Læs mere her: https://www.3.dk/abonnementer/fordele/abonnementstjek/

Om 3

3 tilbyder mobiltelefoni og dataforbindelser via 3G, 4G og 4G+ mobilnetværk. 3’s kunder er flittige brugere af data på mobilen og har i en årrække haft det største dataforbrug i Danmark. Med et tilbud om fri roaming i 40 lande via konceptet 3LikeHome ønsker 3 at være det foretrukne teleselskab for rejselystne danskere. 3 i Danmark er en del af 3 Group, som er repræsenteret i Italien, Østrig, England, Irland, HongKong, Indonesien og Sverige. 3 ejes af kinesiske CK-Hutchison (60%) og svenske Investor (40%). Læs mere om 3 Group på www.three.com og om 3 på www.3.dk.