3 sender mobilmaster på sommerturné

23. maj 2016 

Festivalsæsonen står for døren, og det betyder ekstra udfordringer for teleselskabet 3’s netværk. For at sikre en god mobiloplevelse for kunderne - trods stigende dataforbrug - har 3 sat særligt fokus på at styrke mobilnetværket med ekstra kapacitet på mere end 40 forskellige events sommeren igennem. En del af dem får besøg af en af 3’s mobile master.

Da musikken forstummede, og støvet havde lagt sig på festivalerne i 2015, begyndte teknikerne i 3’s netværksafdeling allerede at planlægge det kommende års festivalprogram. Og det med god grund. 
Ifølge en Wilke-undersøgelse er mobilen nemlig det de adspurgte nødigst vil undvære på en festival - efterfulgt af telt, bad og tandbørste. Det betyder, at mobilnetværkene udfordres max, når op mod 100.000 festivalgæster samles på et begrænset areal. Forbruget af data på festivalerne stiger år for år, da gæsterne tager de hjemlige mobilvaner med ud i det fri for at dele oplevelser, streame film og musik mv. 

Derfor begynder arbejdet hos 3’s netværksfolk allerede i efteråret med at identificere, hvilke events, der skal dækkes med ekstra kapacitet i form af bl.a. ekstra master. Beregningerne sker ud fra antal gæster, geografisk område og erfaringer fra tidligere års tætte monitorering af trafikken på de forskellige festivaler. Logistikken er stram, da de store mobile master køres rundt mellem landsdelene på særtransporter, og de mest populære events ofte ligger som perler på en snor i kalenderen. 

”Vi skal være der, hvor vores kunder er, og derfor har vi gennem flere år nu prioriteret disse events højt. Vi ved fra undersøgelser og fra vores egen monitorering af forbruget, at kunderne bruger deres mobil på samme måde som hjemme i egen baghave. Sådan har det ikke altid været. For bare 5-6 år siden var det tilstrækkeligt, at kunderne kunne komme i forbindelse med hinanden via talekald og sms. I dag leverer vi netværkskapacitet på et niveau, der svarer til forbruget i en mindre provinsby på de mest populære events, hvor folk fx nu også streamer løs”, fortæller netværksansvarlig Stefan Ring Støhrmann, som siden 2011 har været ansvarlig for det store puslespil, der hvert år skal lægges forud for festivalsæsonen for, at 3 kan leve op til forventningerne som mobiloperatør. 

Udstyr sættes op i træer
Der er imidlertid eventområder, der ikke fysisk tillader, at 3 ruller de store mobilmaster ind. Denne udfordring har netværksafdelingen bygget sig ud af ved at udvikle sendeudstyr, som er placeret på et antal ”frames”, der måler 2,4m x 2,5m x 1,5m. Disse frames, som er forbundet til et antal små antenner, anvendes bl.a. på Skanderborg Festival, hvor de placeres på jorden ved siden af en række træer med antennerne placeret i grene og trækroner. På den måde sikrer man dækning og undgår at efterlade spor i naturen. 

Mobildækningen i Danmark har efterhånden nået et niveau, som betyder, at der også er en række events, hvor det på grund af den gode kapacitet i området ikke er nødvendigt at sætte ekstra sendeudstyr op. Her fintuner netværksfolkene i stedet det eksisterende 3G og 4G-netværk til ”festivalindstillinger” og skruer fx op til max under de største koncerter. Og samtidig er der områder, hvor 3 har valgt at opsætte permanent sendeudstyr, som fx i Allinge på Bornholm for at dække det velbesøgte Folkemøde og på Refshaleøen i København, som sammen med andre eksisterende master skaber dækning og kapacitet til Distortion og CopenHell. 

God dækning er blevet et must
Tidligere oplevede 3, at eventarrangørerne ikke altid var opmærksomme på at sikre god dækning og give plads til ekstra udstyr på pladsen. Men dette har ændret sig. 

”Vi har i dag et godt og tæt samarbejde med de ansvarlige bag festivalerne, og det er glædeligt, at de har fået øjnene op for, at det er et must at kunne tilbyde et stabilt mobilnetværk på festivalpladsen. Både i forhold til at kunne tiltrække festivalgæster, som har lyst til at komme igen år efter år – og i forhold til at tiltrække både kunstnere og lokale journalister, radio- og tv-stationer, som ønsker at dække begivenheden. I dag er de mest populære handels- og madboder også i høj grad afhængige af betaling over mobilen. Kort sagt er både bagland og gæster på en festival afhængige af, at netværket spiller optimalt under hele eventen,” siger Stefan Ring Støhrmann. 

FAKTA
I 2015 gennemførte Wilke for 3 en undersøgelse blandt danskere over 15 år (1005 interviews). Spørgsmålet var: ”Hvad vil du nødigt undvære, når du er på festival”?
Mobil: 33,1 %
Mit telt: 20,4 %
Bad: 16,8 %
Tandbørste: 12,7 %
Min sovepose: 8,2 %
Kondomer: 1,4 %
En guitar: 1,1 %
Andet: 6,3 %

DE RULLENDE MASTER
3 har siden 2011 haft otte rullende mobilmaster, som hver sommer køres ud til events i Danmark. 
Fakta om masterne:
Højde: 22 meter 
Vægt: 22 tons inklusive fundament
Transport: foregår som særtransport via en fast underleverandør
Teknologi: 3G og 4G
Kapacitet: UMTS 900 MHz, UMTS 2100 MHz, LTE 1800 MHz, LTE 2600 MHz

FRAMES
3 har i alt 11 såkaldte frames, som bl.a. anvendes på Skanderborg Festival
Fakta om disse frames:
Mål: 2,4m x 2,5m x 1,5m
Vægt: 600 kg
Transport: På almindelig lastbil
Teknologi: 3G og 4G
Kapacitet: UMTS 900 MHz, UMTS 2100 MHz, LTE 1800 MHz, LTE 2600 MHz

EVENTPLAN 2016 FOR 3’S RULLENDE MOBILMASTER OG FRAMES
Classic Car Race (27. – 29. maj)
Skive Festival (2. – 4. juni) 
Danmarks Hurtigste Bil (3. – 5. maj)
ACDC concert Ceres Park (12. juni)
The Color Run København (12. juni)
Northside Musikfestival (17. – 19. juni)
Tinderbox (23. – 25. juni)
Roskilde Festival (25. juni – 2. juli)
Vig Festival (7. – 9. juli)
Tisvilde Station (4. juli – 8. august)
Musik i Lejet (21. – 23. juli)
ABC Beach Party Grenaa (16. juli)
Grøn Koncert Kolding (21. juli)
Grøn Koncert Esbjerg (28. juli)
Grøn Koncert København (31. juli)
Skanderborg Festival (3. – 7. juli)
DHL Århus(16. – 18. juli)
Himmerland Golf – Made in Denmark Tour (25. – 28. august)
Tønder Festival (25. – 28. august)

 

For yderligere information til medierne:

Kontakt Rikke Juul, Head of PR & Communications, 3 Danmark, e-mail: rikke.juul@3.dk, mobil: 31 200 400.

Du kan altid kontakte den vagthavende kommunikationskonsulent i 3’s kommunikationsafdeling på mobil 31 200 202


Om 3
3 tilbyder mobiltelefoni og dataforbindelser via 3G, 4G og 4G mobilnetværk. 3’s kunder er flittige brugere af data på mobilen og har i en årrække haft det største dataforbrug i Danmark. Med et tilbud om fri roaming i 40 lande via konceptet 3LikeHome ønsker 3 at være det foretrukne teleselskab for rejselystne danskere. 3 i Danmark er en del af 3 Group, som er repræsenteret i Italien, Østrig, England, Irland, HongKong, Indonesien og Sverige. 3 ejes af kinesiske CK-Hutchison (60%) og svenske Investor (40%). Læs mere om 3 Group på www.three.com og om 3 på www.3.dk.